Wat is een router?

Wat is een router? Hoe werkt een router? Informatie en uitleg vind je op deze pagina. Benieuwd naar je huidige downloadsnelheid, doe dan een speedtest en bekijk of er sneller internet beschikbaar is.

Internetsnelheid checken:

Router

Wat is een router?

Een router is een apparaat dat ons helpt met internet. Alle apparaten in je huis die internet nodig hebben, zoals je laptop, je smartphone, je tablet, je spelcomputer en misschien zelfs je slimme koelkast of wasmachine. Ze hebben allemaal een manier nodig om met het internet te communiceren. Dat is precies waar een router voor dient!

Je kunt een router zien als de grote verkeersregelaar van het internet in jouw huis. Het internet komt je huis binnen, geleverd door een internetprovider, naar de router. Vervolgens verdeelt het deze internetverbinding naar alle apparaten in jouw huis die internet nodig hebben.

Elk apparaat heeft een uniek adres. Dit unieke adres noemen we het IP-adres. Als je een video op YouTube bekijkt op je laptop, stuurt de router de informatie van deze video naar het IP-adres van je laptop.

Je router beheert ook je draadloze internet, of WiFi. Het is net als een onzichtbare draad die je apparaten met het internet verbindt. Het stuurt deze WiFi-signalen door je huis, zodat je overal internet kunt gebruiken.

Soms hebben mensen problemen met hun internetverbinding. Dan is het vaak een goed idee om eerst de router te controleren. Misschien moet je hem resetten, ofwel uit- en weer aanzetten. Of misschien moet je hem verplaatsen naar een plek waar het WiFi-signaal beter kan reiken.

PROVIDERS

Internetproviders informatie over internet

Wat is een goede plek voor een router?

Een goede plaats voor een router kan een groot verschil maken voor de kwaliteit en snelheid van je internetverbinding. Een aantal tips over waar je je router het beste kunt plaatsen:

Centrale plek: Routers zenden wifi-signalen uit in alle richtingen. Plaats het apparaat in het midden van de ruimte voor een gelijkmatig signaal.

Hoge plaatsing: Het plaatsen op een plank of tafel kan daarom beter zijn dan deze op de vloer plaatsen.

Geen of weinig obstakels: Obstakels zoals muren, deuren, meubels kunnen wifi-signalen blokkeren of verzwakken. Probeer het apparaat in een open ruimte te plaatsen.

Niet te dicht bij elektronische apparaten: Elektronische apparaten, zoals magnetrons, draadloze telefoons, en babyfoons, kunnen verstoring veroorzaken.

Niet in een afgesloten ruimte: Het plaatsen in een gesloten ruimte kan de prestaties verminderen.

Waar gebruik je het vaakst internet: Gebruik je vaak internet in bijvoorbeeld de woonkamer of andere kamer, zorg er dan voor dat de het apparaat hierbij in de buurt staat.

Postcodecheck

Benieuwd welk internet er op jouw adres mogelijk is? Doe dan de postcodecheck via een van onderstaande links.

ODIDO – postcodecheck

ZIGGO – postcodecheck

KPN – postcodecheck

Actuele aanbiedingen (deze week)

De actuele acties en aanbiedingen van deze week. Wat zijn de beste acties van dit moment? Kijk en vergelijk.

Mbit/s, MB en Mbps

Wat is het verschil tussen Mbit/s, MB en Mbps? Informatie over deze snelheid aanduiding.

Glasvezel internet

Wat is glasvezel internet? Ontdek de voordelen van glasvezel en check de beschikbaarheid.

Speedtest

Hoe snel is je huidige internet? Doe de speedtest en bekijk of je internetsnelheid nog voldoende is.

Postcodecheck

Welke verbindingen zijn er mogelijk op mijn adres? Doe de postcodecheck en bekijk de beschikbaarheid.