Downloadsnelheid: wat is dat?

Wat is downloadsnelheid? Informatie over het begrip ‘downloadsnelheid’ vind je op deze pagina. Hoe werkt het en wat is een goede snelheid? Benieuwd naar je huidige downloadsnelheid, doe dan een speedtest en bekijk of er sneller internet beschikbaar is.

Downloadsnelheid checken:

Downloadsnelheid

Betekenis downloadsnelheid

Downloadsnelheid is de term voor hoe snel gegevens van het internet op een apparaat kunnen worden geladen. Deze wordt meestal uitgedrukt in bits per seconde: megabits of gigabits.

De downloadsnelheid is belangrijk wanneer je een goede online ervaring wilt hebben. Het bekijken van video’s, het luisteren naar muziek, surfen op internet of het spelen van online games, dit alles werkt alleen goed wanneer je een goede downloadsnelheid hebt.

De snelheid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld, de kwaliteit van uw internetverbinding en uw internetprovider spelen een belangrijke rol. Ook de afstand tot de server van waaruit u gegevens downloadt, heeft invloed op de snelheid.

Wat is een goede downloadsnelheid?

Een goede downloadsnelheid hangt af van wat je precies op het internet wilt doen. Als je voornamelijk websites bezoekt, e-mails verstuurt en sociale media gebruikt, kan een lagere snelheid voldoende zijn. Voor het streamen van video’s in hoge definitie of het spelen van online games heb je doorgaans een hogere snelheid nodig. Als je een zware internetgebruiker bent, bijvoorbeeld voor online gaming in hoge resolutie of als er meerdere gebruikers en apparaten in je huis zijn, dan kan is er ook een hogere snelheid nodig. Het is altijd aan te raden om de internetbehoeften van jouw huishouden in kaart te brengen om te bepalen welke downloadsnelheid het beste is.

Postcodecheck

Benieuwd welk internet er op jouw adres mogelijk is? Doe dan de postcodecheck via een van onderstaande links.

ODIDO – postcodecheck

ZIGGO – postcodecheck

KPN – postcodecheck

Actuele aanbiedingen (deze week)

De actuele acties en aanbiedingen van deze week. Wat zijn de beste acties van dit moment? Kijk en vergelijk.

Downloadsnelheid testen

Je kunt je downloadsnelheid testen met behulp van diverse online tools die bekend staan als snelheidstests of speedtests. Deze tools meten de snelheid waarmee data van het internet naar jouw apparaat kan worden verzonden (downloadsnelheid), en de snelheid waarmee data van jouw apparaat naar het internet kan worden verzonden (uploadsnelheid). Hier zijn de stappen om zo’n test uit te voeren:

  • Sluit alle applicaties en tabbladen in je webbrowser om ervoor te zorgen dat ze je internetverbinding niet beïnvloeden.
    Zoek op het internet naar “snelheidstest” of “internet snelheidstest”. Websites zoals Speedtest.net en anderen bieden deze service gratis aan.
  • Klik op de knop “Go” of “Start test” op de snelheidstestwebsite. De resultaten worden meestal weergegeven in megabits per seconde (Mbps). Het eerste getal is je downloadsnelheid, het volgende getal is je uploadsnelheid.

Verschil downloadsnelheid en uploadsnelheid

Downloadsnelheid en uploadsnelheid verwijzen naar de snelheid waarmee gegevens van en naar het internet worden overgebracht.

Downloadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens van het internet naar jouw apparaat kunt verzenden. Dit is relevant voor activiteiten zoals het bekijken van video’s, het downloaden van bestanden, het laden van webpagina’s, of het streamen van muziek.

Uploadsnelheid daarentegen is de snelheid waarmee je gegevens van jouw apparaat naar het internet kunt verzenden. Dit is belangrijk voor taken zoals het versturen van e-mails met bijlagen, het uploaden van bestanden of foto’s naar de cloud, het uploaden van video’s, videobellen, of het spelen van bepaalde online games.

Over het algemeen is voor de meeste internetgebruikers de downloadsnelheid belangrijker dan de uploadsnelheid, omdat veel van wat we op het internet doen, zoals het bekijken van video’s of het laden van webpagina’s, voornamelijk downloaden inhoudt. Voor bepaalde gebruikers kan een hogere uploadsnelheid echter cruciaal zijn.

Downloadsnelheid verhogen

Het verhogen van je downloadsnelheid kan een aantal aanpassingen aan je netwerkinstellingen of hardware vereisen. Soms kan het upgraden van je internetpakket bij je provider de gewenste snelheidsboost opleveren of kan je kiezen voor glasvezel wanneer je dit nog niet hebt. Verder is het gebruik van een bedrade verbinding vaak sneller dan wifi, dus overweeg om je apparaat rechtstreeks op je modem of router aan te sluiten met een ethernetkabel.

De locatie van je router kunnen ook een rol spelen: zorg ervoor dat je router in een centrale positie in je huis staat. Ook kan het gebruik van een wifi-repeater of extender helpen om je signaal te versterken. Ten slotte kan het minimaliseren van het aantal apparaten of applicaties dat je netwerk tegelijkertijd gebruikt ook bijdragen aan een hogere downloadsnelheid.

Downloadsnelheid glasvezel

Glasvezelinternet staat bekend om zijn hoge downloadsnelheden. Deze technologie is aanzienlijk sneller is dan traditionele koperen kabels die elektrische signalen gebruiken.

De downloadsnelheid van glasvezelinternet kan variëren afhankelijk van de provider en het gekozen pakket, maar het is niet ongebruikelijk om snelheden te zien van 1000 megabits per seconde (Mbps). Een ander voordeel van glasvezelinternet is dat de uploadsnelheden doorgaans vergelijkbaar zijn met de downloadsnelheden, wat een groot verschil is met de meeste andere soorten internetverbindingen. Dit is interessant voor activiteiten zoals videobellen, livestreaming, en het uploaden van grote bestanden naar het internet.

Het is belangrijk op te merken dat glasvezelinternet niet overal beschikbaar is. Doe daarom een check om de beschikbaarheid te bekijken.

Mbit/s, MB en Mbps

Wat is het verschil tussen Mbit/s, MB en Mbps? Informatie over deze snelheid aanduiding.

Glasvezel internet

Wat is glasvezel internet? Ontdek de voordelen van glasvezel en check de beschikbaarheid.

Speedtest

Hoe snel is je huidige internet? Doe de speedtest en bekijk of je internetsnelheid nog voldoende is.

Postcodecheck

Welke verbindingen zijn er mogelijk op mijn adres? Doe de postcodecheck en bekijk de beschikbaarheid.