Verschil modem en router?

Wat is het verschil tussen een modem en een router? Ontdek de verschillen en lees hoe deze apparaten werken. Benieuwd naar je huidige internetsnelheid, doe dan een speedtest en bekijk of er sneller internet beschikbaar is.

Internetsnelheid checken:

Verschil modem en router

Voor de toegang tot het internet vertrouwen we op speciale apparaten in ons huis: de modem en de router. Hoe werken ze en wat zijn de verschillen? Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt en soms zelfs in één apparaat worden gecombineerd, hebben ze verschillende functies. Het onderscheid tussen een modem en een router wordt op deze pagina uitgelegd.

Een modem (een samenvoeging van modulator-demodulator) is het apparaat dat daadwerkelijk met je internetprovider verbindt. Het ontvangt en converteert signalen zodat je computer of andere apparaten ze kunnen gebruiken. In de meeste gevallen komt het internetsignaal binnen via een coaxkabel (voor kabelinternet), een telefoonlijn (voor DSL-internet), of een glasvezelkabel (voor glasvezelinternet). De modem vertaalt deze binnenkomende signalen naar digitale gegevens die je apparaten kunnen gebruiken.

Een router is het apparaat dat het mogelijk maakt voor meerdere apparaten om de internetverbinding te delen. De router verdeelt de internetverbinding naar de verschillende apparaten in je huis, zoals laptops, smartphones, tablets, smart-tv’s, enzovoort. Daarnaast zorgt de router voor communicatie tussen de apparaten in je netwerk. Als je bijvoorbeeld een printer in je netwerk hebt, zorgt de router ervoor dat je vanaf elke laptop of smartphone in je netwerk naar deze printer kunt printen.

Een andere belangrijke functie van een router is beveiliging.

PROVIDERS

Internetproviders informatie over internet

Wat is een Modem-router?

Het belangrijkste verschil tussen een modem en een router is dus hun functie: een modem zorgt voor de verbinding met het internet, terwijl een router de verbinding verdeelt onder je apparaten en voor beveiliging zorgt. Je hebt beide nodig voor een volledig functionerend thuisnetwerk.

In veel gevallen worden deze twee functies echter gecombineerd in één apparaat, dat bekend staat als een modem-router, wat installatie en configuratie gemakkelijker maakt.

Postcodecheck

Benieuwd welk internet er op jouw adres mogelijk is? Doe dan de postcodecheck via een van onderstaande links.

ODIDO – postcodecheck

ZIGGO – postcodecheck

KPN – postcodecheck

Actuele aanbiedingen (deze week)

De actuele acties en aanbiedingen van deze week. Wat zijn de beste acties van dit moment? Kijk en vergelijk.

Mbit/s, MB en Mbps

Wat is het verschil tussen Mbit/s, MB en Mbps? Informatie over deze snelheid aanduiding.

Glasvezel internet

Wat is glasvezel internet? Ontdek de voordelen van glasvezel en check de beschikbaarheid.

Speedtest

Hoe snel is je huidige internet? Doe de speedtest en bekijk of je internetsnelheid nog voldoende is.

Postcodecheck

Welke verbindingen zijn er mogelijk op mijn adres? Doe de postcodecheck en bekijk de beschikbaarheid.