Uploadsnelheid: wat is dat?

Wat is de betekenis van de term uploadsnelheid? Informatie over het begrip ‘uploadsnelheid’ vind je op deze pagina. Hoe werkt het, hoe wordt het gemeten en wat is een goede snelheid? Benieuwd naar je huidige downloadsnelheid, doe dan een speedtest en bekijk of er sneller internet beschikbaar is:

Uploadsnelheid checken:

Uploadsnelheid

Betekenis uploadsnelheid

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee gegevens van een apparaat naar het internet worden verzonden. Het wordt meestal gemeten in Megabits per seconde (Mbps) of Gigabits per seconde (Gbps).

Wanneer gebruik je je verbinding om iets te uploaden? Bijvoorbeeld, als je een video naar YouTube uploadt, wordt die actie bepaald door je uploadsnelheid. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller je gegevens naar het internet kunnen worden verzonden en hoe sneller je bestand is verzonden.

Dit is vooral belangrijk voor activiteiten zoals het houden van videogesprekken, online gamen of wanneer je bestanden verstuurd.

Uploadsnelheid vaak verschilt vaak van downloadsnelheid, die de snelheid meet waarmee gegevens van het internet naar jouw apparaat worden verzonden. Afhankelijk van je internetprovider en je specifieke pakket, kan je uploadsnelheid aanzienlijk lager zijn dan je downloadsnelheid. Bij glasvezelinternet zijn de snelheden nagenoeg gelijk.

Uploadsnelheid: wat is een goede snelheid?

Een ‘goede’ uploadsnelheid kan variëren afhankelijk van je activiteiten. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Voor basis internetgebruik, zoals surfen op het web of het sturen van e-mails, is een lage uploadsnelheid vaak voldoende.

Voor videobellen wordt een hogere snelheid aangeraden, hierdoor hapert het gesprek niet.

Voor online gaming, waarbij het niet alleen gaat om de snelheid, maar ook om de stabiliteit (geen haperingen), raden wij de hoogste snelheid aan.

Voor het regelmatig uploaden van grote bestanden, zoals video’s of bestanden, raden wij de hoogst mogelijke snelheid aan.

Wij raden aan om te kiezen voor een zo hoog mogelijke snelheid. De ‘beste’ uploadsnelheid voor jou hangt dus echt af van jouw specifieke behoeften.

Postcodecheck

Benieuwd welk internet er op jouw adres mogelijk is? Doe dan de postcodecheck via een van onderstaande links.

ODIDO – postcodecheck

ZIGGO – postcodecheck

KPN – postcodecheck

Actuele aanbiedingen (deze week)

De actuele acties en aanbiedingen van deze week. Wat zijn de beste acties van dit moment? Kijk en vergelijk.

Uploadsnelheid testen

Er zijn verschillende online tools waarmee je de uploadsnelheid van je internetverbinding kunt testen. Op de websites van KPN, Ziggo en T-Mobile kan je dergelijke tests uitvoeren. Een andere populaire website is Speedtest.net. Hier zijn de stappen om je snelheid te testen:

Open je internetbrowser en ga naar de website van KPN, Ziggo, T-Mobile of Speedtest.net.

Ga naar de grote knop met de tekst “Go” of “Begin Test” en klik daarop.

De test begint door eerst je downloadsnelheid te meten en vervolgens je uploadsnelheid. Dit kan enkele seconden tot een minuut duren, afhankelijk van je verbinding.

Als de test klaar is, zie je je downloadsnelheid, uploadsnelheid en ping of latency.

Houd er rekening mee dat deze testen een momentopname zijn en dat je internetsnelheid kan variëren. Doe daarom de test op een later moment nog eens.

Verschil uploadsnelheid en downloadsnelheid

Downloadsnelheid en uploadsnelheid verwijzen naar de snelheden waarmee data over het internet wordt verplaatst, maar vanuit verschillende richtingen. Bij downloaden haal je iets naar je toe en bij uploaden verstuur je iets.

Downloadsnelheid: Dit is de snelheid waarmee gegevens van het internet naar jouw apparaat worden verzonden. Wanneer je een webpagina opent, een film streamt op Netflix of een bestand downloadt. Het wordt meestal gemeten in megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps).

Uploadsnelheid: Dit is de snelheid waarmee gegevens van jouw apparaat naar het internet worden verzonden. Wanneer je een e-mail verzendt, een bestand uploadt, een foto plaatst, een videoverbinding met iemand hebt. Het wordt ook gemeten in megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps).

Bij sommige providers is de downloadsnelheid veel hoger. Dit komt omdat de meeste online activiteiten meer downloadsnelheid vereisen.

Er zijn echter ook internetverbindingen waarbij de up- en de downloadsnelheid gelijk zijn. Deze zijn vaak beschikbaar via glasvezel en kunnen vooral nuttig zijn wanneer je regelmatig grote bestanden moeten uploaden of moet streamen.

Uploadsnelheid laag, zo kun je het verhogen en verbeteren

Er zijn verschillende factoren die je uploadsnelheid kunnen beïnvloeden. Als je merkt dat je internet traag is uploaden, kun je een paar verschillende dingen proberen om dit te verbeteren:

Reset je router: Soms kan een eenvoudige reset helpen bij het oplossen van tijdelijke problemen.

Verminder het aantal apparaten op je netwerk

Neem een pakket met een snellere verbinding (meer MBit/s)

Bekabelde verbinding is sneller dan wifi

Plaats de router op een centrale plek

Uploadsnelheid glasvezel

Glasvezelinternet staat bekend om zijn hoge snelheden en heeft als voordeel dat de uploadsnelheden en downloadsnelheden gelijk zijn. Dit is anders dan bij sommige andere verbindingen, waarbij de downloadsnelheid vaak veel hoger is dan de uploadsnelheid.

De exacte snelheid die je met glasvezelinternet kunt krijgen, hangt af van het specifieke pakket dat je kiest bij je internetprovider. Voorbeelden zijn: 100 Mbps, 500 Mbps, 1 Gbps (1000 Mbps), of zelfs hoger.

Het is belangrijk op te merken dat glasvezelinternet niet overal beschikbaar is. Doe daarom een check om de beschikbaarheid te bekijken.

Mbit/s, MB en Mbps

Wat is het verschil tussen Mbit/s, MB en Mbps? Informatie over deze snelheid aanduiding.

Glasvezel internet

Wat is glasvezel internet? Ontdek de voordelen van glasvezel en check de beschikbaarheid.

Speedtest

Hoe snel is je huidige internet? Doe de speedtest en bekijk of je internetsnelheid nog voldoende is.

Postcodecheck

Welke verbindingen zijn er mogelijk op mijn adres? Doe de postcodecheck en bekijk de beschikbaarheid.